Odstupujúci český premiér Nečas sa trestnému stíhaniu zrejme nevyhne

18.06.2013 Celý región

Praha 18. júna (TASR) - Odstupujúci premiér Petr Nečas sa kvôli údajnému korumpovaniu rebelujúcich poslancov podľa všetkého nevyhne trestnému stíhaniu. Vyplýva to z textu obvinenia bývalej šéfky jeho kabinetu Jany Nagyovej, informoval dnes spravodajský server Novinky.cz.

Štátny zástupca v uznesení, ktoré má k dispozícii denník Právo, hovorí v prípade premiéra podobne ako v prípade Nagyovej o zneužití právomocí úradnej osoby a o uplácaní.

Nečas sa toho mal dopustiť v čase, keď poslancom Petrovi Tluchořovi, Markovi Šnajdrovi a Ivanovi Fuksovi sľúbil úplatok vo forme lukratívnych postov; a tiež vtedy, keď následne využil svoje postavenie predsedu vlády, aby im tento úplatok výmenou za vzdanie sa mandátu skutočne poskytol, píšu Novinky.

Vyšetrovatelia sú pritom presvedčení, že ho k tomu naviedla práve Nagyová spoločne s ďalším obvineným, bývalým námestníkom ministra poľnohospodárstva Romanom Bočkom.

"Pokiaľ ide o naplnenie znakov skutkovej podstaty trestného činu zneužitia právomocí úradnej osoby, je nepochybné, že predseda vlády ČR a poslanec Petr Nečas a ďalej v dobe spáchania trestného činu poslanci Petr Tluhoř, Marek Šnajrd a Ivan Fuksa jednali ako úradné osoby," konštatuje v dokumente žalobca Rostislav Bajger.

Ak by jednanie Nečasa úrady "ohodnotili" rovnako ako v prípade Nagyovej, hrozilo by mu až šesťročné väzenie, píše server.

Polícia sa podobne ako v prípade všetkých už obvinených osôb v rozsiahlej kauze opiera predovšetkým o odpočúvané telefóny Nagyovej a Bočka, ktorý s premiérom možnosti protislužieb rebelujúcim poslancom opakovane riešili. V jednom s rozhovorov napríklad Nečas podľa textu obvinenia Bočkovi hovorí, že "tie varianty sú priechodné a že má ešte nejaké nápady ohľadne tých možností, ktoré by boli a sú realizovateľné ako u toho Ivana, tak u toho Petra".

Česká polícia pokračovala v rozsiahlych domových prehliadkach
Protimafiánsky útvar českej polície v pondelok pokračoval v rozsiahlych domových prehliadkach v rámci kauzy okolo bývalej šéfky kabinetu premiéra Jany Nagyovej a vplyvných lobistov blízkych Občianskej demokratickej strane (ODS). Informoval dnes o tom spravodajský server iDNES.cz.

Detektívi po ôsmej hodine večer "obsadili" dom blízkeho spolupracovníka občianskodemokratických ministrov Tomáša Jindru v Hrusiciach pri Prahe. Jindra je podľa iDNES najlepšie plateným poradcom ministra poľnohospodárstva Petra Bendla a zároveň poradcom ministra priemyslu a obchodu Martina Kubu.

Jindra má priamo v budove ministerstva poľnohospodárstva svoju kanceláriu a na starosti má legislatívu a právnu oblasť rezortu. To by znamenalo, že sa polícia po obvineniach v dvoch vedľajších líniách kauzy - špehovania manželky premiéra a úplatkov pre politikov - vrhá aj na podstatu prípadu, píše server.

Právnik Jundra je totiž už niekoľko rokov považovaný za spojenca Iva Rittiga a podľa informácií MF DNES vychádzajúcich z obchodných kruhov mu práve Jindra zaisťoval množstvo politicko-obchodných rokovaní po tom, čo sa lobista stiahol viac do svojho oficiálneho bydliska v Monaku.
 

Vyberte región